Julia Lundqvist

Malapascua, Filippinerna.
Efter några dagar på Panglao var det dags att åka till Malapascua, båt-bil-båt. Tog ungefär en halv dag med resande innan vi var framme. Malapascua är en mindre ö som blev extremt drabbat av tyfonen för snart två år sedan. Man märkte inte mycket på den yttre fasaden, dvs längst med alla hotell för där har de hjälpts åt att bygga upp igen för att få dit turism igen. Turism = pengar som de sedan kunde använda för att bygga upp sina egna boenden. Tragiskt nog så funkar det så. Går man bara in en liten bit bakom hotellen och restaurangerna så hittar man mycket som är förstört och röda korset-skynken som fortfarande hänger kvar!
 
Jag hade hört väldigt mycket gott om Malapascua och jag ska erkänna att ön inte direkt överträffade mina förväntningar, nej hellre tvärtom. Nu såg vi inte riktigt hela ön, så kanske inte ska säga så mycket, men av det vi såg så fanns där knappt någon strand, så det slutade med att vi valde ett hotell med pool. Vattnet var dock oerhört klart och det var häftigt att dyka med skatthajarna. Men de andra dyken vi gjorde var inte direkt fascinerande. Ön i sig är underbar, jag älskar det lilla, med många dykcenter och mysiga restauranger. Hade ön bara haft en bättre strand hade jag nog kunnat försälska mig ordentligt i den men nu var den nog mer bara okej, och det är nog inget ställe vi kommer återvända till! Förutom sol,bad och dykning gjorde vi även en utflykt och hoppade cliff jump från 14 m höjd (mitt nya rekord!). Lekte en hel del med de lokala barnen och bara njöt av det underbara vädret. På malapascua firade vi även Daniels 25-års dag med solupp&nedgång. Dykning, extra goda måltider och bara va. En helt perfekt dag om ni frågar oss!
 
Än en gång låter jag bilderna tala för sig själv.
 
 
Panglao Island, Filippinerna.
Bättre sent än aldrig. Jag blir så otroligt glad när jag loggar in såhär månader senare och fortfarande ser att ni tittar in varje dag. Hoppas att detta inlägget förnöjer ert besök. Jag tänkte börja berätta litegranna om vårt besök till Filippinerna under Mars-månad...

Det var andra gången jag besökte Filippinerna, och jag blir lika förälskad i landet varje gång. Filippinerna är ett sånt land som jag kan tänka mig att Thailand var för 20 år sedan. Det finns orörda vackra stränder och samhällen, trevliga å hjälpsamma människor och känslan av att inte befinna sig mitt bland alla svenskar utan mer bland lokalbefolkningen är något jag gillar.
 
Denna gången började vi vårt besök med en oerhört lång resa. Men den får vi endast skylla oss själva över för vi hade kommit över ett riktigt bra pris på en tur och retur biljetter och då värdesatte vi en kort hemresa istället! Efter ett gäng flyg blev det båt och sen var vi framme på Panglao Island och Alona Beach. Det var första gången jag var på Panglao och det var långt över förväntningarna. Vi hade ett jättefint boende för inga pengar alls och det fanns bra med restauranger. Stranden blev jättefin längst bort på stranden, men framförallt hittade vi guldstället Dumaloan, som är ett garanterat ställe vi kommer åka tillbaka till. Den gången blir det nog dock lyxhotell på den stranden istället. Dumaloan ligger ungefär 15 min med tricycle från Alona Beach. Finns några matställen men eftersom det var så smidigt att ta sig till Alona Beach så kommer jag nog istället bo på den finaste stranden nästa gång. Här var vi mer eller mindre ensamma, tillsammans med några lokalare!
Vi gjorde en utflykt då vi såg delfiner, besökte två öar, och snorklade lite. En riktig turistfälla helt enkelt!
 
Vill man besöka Filippinerna så är den bästa perioden mellan mars-juli då de har sommar under den perioden och risken för stora stormar och dåligt väder minskar avsevärt! Chansen att få så bra väder som möjligt är alltså såklart under dessa månader.
 
Jag låter bilderna tala för sig: